اتصالات ساکت ولد چیست ؟
به طور کلی نحوه روش اتصالات به صورت دنده ای , جوشی و ساکت ولد است , یکی ازاین روش های اتصال استاندارد در صنعت , اتصالات ساکت ولد یا سوکتی بوده که نسبت به روش رزوه ای بسیار محبوب است , در این روش می توان قطعات را با استفاده از فشار و حرارت به هم متصل کرد .
- انواع اتصالات ساکت ولد
- استاندارد اتصالات سوکتی
- نکات مهم در اتصالات سوکتی که باید رعایت شود
- مزایا و معایب استفاده از اتصالات سوکتی
- کاربرد اتصالات سوکتی
- تفاوت اتصالات جوشی و سوکتی
تامین و فروش انواع شیرهای پروانه ای استیل و فولاد
انواع اتصالات ساکت ولد
اتصالات ساکت ولد یا socket fitting یکی از انواع روش های اتصالات بوده که برای اتصال دادن لوله به صورت دائمی به هم استفاده می شود , در داخل این اتصالات یک قسمت فرو رفتگی یا نشیمنگاه وجود دارد که می توان لوله را درون این فرو رفتگی قرار داد و سپس برای آببندی مناسب و جلوگیری از نشتی , از بیرون این اتصالات جوش داده می شوند.
برای اندازه گیری عمق نشیمنگاه با خط میزان آن را روی لوله مشخص می کنند و سپس لوله در محل مورد نظر ثابت و آماده جوشکاری می شود به کمک جوشکاری دو تا دور محل اتصال با جوش گوشه یا ماهیچه ای تکمیل می شود .
این نوع اتصالات انواع مختلفی دارند از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- زانویی 45 و 90 درجه ( تغییر مسیر لوله )
- سه راهی مساوی و سه راهی نامساوی ( انشعاب گیری )
- بوشن , تمام بوشن و بوشن تبدیلی ( اتصال دو لوله )
- کپ ( مسدود کردن لوله )
- ساکولت ( ایجاد انشعاب 90 درجه در مسیر لوله )
- مهره ماسوره ( اتصال دهنده لوله )
استاندارد اتصالات سوکتی
اتصالات سوکتی با توجه به میزان تحمل فشار مورد نیاز در کلاس های 2000 , 3000 , 6000 و 9000 و در سایزهای مختلف ¼ تا 4 اینچ تولید می شوند , در فرآیند تولید این مقاطع به صورت فورج و توپر داخل قالب فورج فرم گرفته و داخل آن با تراشکاری ساخته می شود , برای ساخت این اتصالات استاندارد ابعادی ASME B16.11 و نیز از متریال کربن استیل , استنلس استیل یا فولاد آلیاژی ساخته می شوند .
فروش انواع فلنج استیل 304 و 316
نکات مهم در اتصالات سوکتی که باید رعایت شود
در اتصالات ساکت ولد که قبل از فرآیند جوشکاری لوله درون اتصال قرار میگیرد باید چند نکته را مد نظر قرار دارد یکی از این نکات حفظ فاصله بین انتهای لوله و کف نشیمنگاه اتصال می باشد در فرآیند جوشکاری به دلیل گرما لوله منبسط می شود و برای جلوگیری از آسیب به اتصال , حفظ فاصله لوله تا کف نشیمنگاه ضروری است همچنین اتصالات باید با سایز لوله و نوع سیال انتخاب شود و نیز سطوحی که قرار است شوند باید تمیز و عاری از چربی و زنگ زدگی باشد و برای بررسی انحنای لوله و اتصال و اطمینان از هم راستایی صحیح در این کار بهتر است از ابزارهای اندازه گیری مناسب استفاده می شود .
مزایا و معایب استفاده از اتصالات سوکتی
- در مقایسه با اتصالات دنده ای آببندی بهتر و خطر نشتی کمتری دارند .
- نسبت به اتصالات جوشی ارزان تر هستند .
- آثار جوش به سیال داخل لوله ارتباطی پیدا نمی کند .
- نیازی به پخ زدن و آماده سازی لوله برای اتصال نیست .
- به دلیل وجود فرورفتگی در لوله برای تراز لوله نیاز به ابزار خاصی نیست .
- جوشکاری آنها به لوله کمترین آسیب را ایجاد می کند .
- وجود فاصله انبساطی موجب شده تا امکان رسوب گیری در این محل افزایش یابد وتمیز کردن منافذ آن کار پیچیده ای باشد .
- وجود شکاف های انبساطی در این اتصالات احتمال خوردگی را افزایش می دهند به همین دلیل برای سیالات خورنده مناسب نیست .
کاربرد اتصالات سوکتی
از اتصالات ساکت ولد در سیستم های لوله کشی صنعتی و خطوط لوله برای تغییر جهت لوله , اتصال لوله ها به هم یا تجهیزات دیگر , ایجاد انشعاب از خط لوله , ترکیب چند جریان , انسداد خط لوله و نیز تغییر سایز خط لوله کشی استفاده می شود , این مقاطع برای انتقال ایمن مواد شیمیایی و قابل اشتعال , سمی و خطرناک در صنایع نفت , گاز , پتروشیمی , نیروگاه ها و صنایع شیمیایی برای استفاده در پروژه های لوله کشی با فشار بالا که نشتی در آن قابل قبول نیست , مناسب می باشد .
تفاوت اتصالات سوکتی و جوشی
اتصالات جوشی برای لوله هایی با قطر بزرگ تر و فشار بالاتر مناسب هستند اما اتصالات سوکتی معمولا برای لوله های کوچکتر استفاده می شوند و نصب آنها به تجهیزات پیچیده ای نیاز ندارد و نیز اتصالات جوشی به دلیل نداشتن شکاف های داخلی , در برابر پوسیدگی مقاوم تر هستند .